Västerhavsveckan – en temavecka för havsmiljön 2-10 augusti 2014, från Göteborg till Strömstad

Världspremiär, forskningsresor, politikerdebatt. Men också upplevelser, spänning och äventyr. Allt med Västerhavet i fokus.

Årets Västerhavsvecka lyfter viktiga frågor om Västerhavet och fungerar som en mötes- och upplevelseplats där besökaren kan få veta mer om vad som rör sig i, kring och vid havet. Nya arter i Västerhavet, plast och skräp i havet, framtidens räkfiske, klimatförändringar och försurning är bara några av de ämnen som tas upp.

Över 50 organisationer engagerar sig i årets Västerhavsvecka som har aktiviteter på över 30 orter längs kusten. Flera nya aktörer har tillkommit och Västerhavsveckan är nu större än någonsin.

Eftersom nästan allt är gratis för besökaren ges alla möjlighet att ta del av programmet. Besökaren kan följa med på sälsafari, möta forskare, prova havskajak, vandra med guide eller besöka en fyrplats. Uppleva det marina kulturarvet, lära sig om hållbart fiske och få kunskap om annorlunda mat från havet.

Invigning av Västerhavsveckan sker den 2 augusti på Kvarnpiren, Eriksberg kl 12.00.

ÅTTA RIKSDAGSPOLITIKER DEBATTERAR PÅ KVARNPIREN, ERIKSBERG
Västerhavets miljö står inför stora utmaningar. Klockan 13.00. debatterar de Västerhavet och visar vad de anser vara den viktigaste frågan för att säkra Västerhavets framtid.

FORSKNINGSFARTYG
I Lysekil ligger Skagerak vid kaj, på Eriksberg möts två Challenge segelbåtar med forskare från Örebro och Göteborgs Universitet, på Tjärnö går det att följa med forskningsfartyget Nereus. Föreläsningar och forskarmöten anordnas längs hela kusten.

KULTURBÅTSDAG
I bl a Uddevalla bjuds på det marina kulturarvet. Skutor, hantverk och mycket annat.

– Under Västerhavsveckan vill vi ge besökarna möjlighet att upptäcka havet som en positiv resurs, men också att de får kunskap om hoten mot vårt Västerhav och vad vi kan göra för att förbättra havsmiljön, säger Gunilla Fransson Bangura, projektledare för Västerhavsveckan. Det är också ett ypperligt tillfälle att få möta en forskare och direkt få svar på sina frågor. Det finns oerhört mycket bra och spännande i årets program.

HELA PROGRAMMET
Läs hela programmet på www.vasterhavsveckan.se. Där finns programmet också att hämta i PDF-form.

 

Publicerad i Uncategorized

Nätverka på Linkedin

Gå med i gruppen på Linkedin för Maritima klustret i Västsverige. Nätverka och diskutera med andra inom den maritima sektorn.

Prenumerera

Prenumerera på nyhetsbrev från maritima klustret.
Namn

E-post

Lämna följande fält tomt