Vågad västsvensk satsning på marin teknik

OVnyhetBoj490x200

Det är inte ofta man får se en 40-meters vindkraftsboj på kaj men det hände förra veckan i Göteborg, detta då Waves for Power passade på att visa upp sin havsenergiboj för särskilt inbjudna men även för allmänheten. Det var på sin väg från Falkvarvet i Falkenberg till testcentret i Runde, Norge, som det fanns tid för en mellanlandning i Göteborg.

Särskilt inbjudna hade den 5 februari möjlighet att inte bara få en visning av bojen utan också få lite mer kött på benen kring havsenergi genom ett seminarium arrangerat av bl.a. OffshoreVäst. Intresset för att delta överträffade förväntningarna och många fick tyvärr inte plats på grund av detta.

Patrik Andersson, VD för Business Region Göteborg, hälsade alla välkomna och lyfte upp utvecklingsmöjligheterna som finns för industriutveckling på en framtida marknad. Mikael Fjällström som är chef för Energimyndighetens affärsavdelning, berättade om möjligheterna för utvecklingsstöd och visade på W4P som ett exempel av detta. Jonas Ringsberg och Claes Eskilsson från Chalmers berättade om den forskning som bedrivs på Chalmers inom havsenergi. Pierre Ingmarsson som ansvarar för arbetet med havsenergisegmentet inom OffshoreVäst, lyfte i sitt inlägg den stora betydelse som samarbete har. Han berättade bland annat om det nätverk som växt fram och som nu formerar sig under namnet Ocean Energi Sweden. Tillsammans arbetar man nu bl.a. med att ta fram en hemsida och att förbereda sig för den gemensamma utställningsmontern vid den internationella havsenergikonferensen i Edinburgh om ett par veckor.

Efter paus berättade Marius Thoresen från norska Enova om hur man för ett år sedan kontaktades av W4P och hur man sedan dess stöttat deras färdigställande av den boj vi kan se på kaj idag. Han avslutade med att visa på Norges energibalans och utmaningen att gå från olja/gas till förnybar energi. Förmiddagen avslutades med en presentation av resan som Waves4Power gjort, där en viktig etapp avslutas genom installationen i Runde testcenter om några dagar. Efter en kortare introduktion av Ulf Lindelöf, VD, förflyttade sig deltagarna ut på kajen där visningen tog vid.

Publicerad i Marin energi Taggar: , , ,

Nätverka på Linkedin

Gå med i gruppen på Linkedin för Maritima klustret i Västsverige. Nätverka och diskutera med andra inom den maritima sektorn.

Prenumerera

Prenumerera på nyhetsbrev från maritima klustret.
Namn

E-post

Lämna följande fält tomt