Stena först i världen med metanoldriven färja

Stena Line är en många utställare på Swedish Maritime Day. Något man är lite extra stolta över att berätta mer om just nu är den aktuella satsningen på metanol som bränsle.

– Stena Line har som första rederi valt att konvertera en av världens största färjor till metanoldrift. Detta är ett miljövänligt sätt att bedriva sjöfart på och vi tror starkt på detta rena och förhållandevis billiga bränsle. Vi är stolta över att som västsvenskt bolag leda  utvecklingen i vår näring . Detta är ett stort steg mot en alltmer hållbar sjöfart, säger Claes Berglund, ansvarig samhälls- och miljöfrågor på Stena.

Det är färjan Stena Germanica, som trafikerar rutten Göteborg-Kiel, som den senaste tiden varit på varv i Polen för att konverteras till metanoldrift. Nu är färjan alltså i trafik igen, som det första kommersiella fartyget i världen att i huvudsak drivas av metanol (träsprit).

Metanol gör att utsläppen av svavel minskar med 99 procent och koldioxid med 25 procent, jämfört med den tidigare oljedriften.

Projektet beräknas ha kostat 22 miljoner euro (runt 220 miljoner kronor).

Publicerad i Uncategorized

Nätverka på Linkedin

Gå med i gruppen på Linkedin för Maritima klustret i Västsverige. Nätverka och diskutera med andra inom den maritima sektorn.

Prenumerera

Prenumerera på nyhetsbrev från maritima klustret.
Namn

E-post

Lämna följande fält tomt