Kan man restaurera ålgräsängar – havets barnkammare?

Ålgräs

Nyligen aktualiserades frågan om restaurering av ålgräsängar i en debattartikel i Göteborgs-Posten (16/12), författad av ledningen för Havs- och vattenmyndigheten. HaV uppmanade Göteborgs Hamn att plantera ut ålgrässkott som kan kompensera för hamnens utvidgning i Risöfjorden. Utbyggnaden innebär muddring och att 2 hektar havsbotten förstörs. HaV föreslog att  nytt ålgräs skall planteras för att kompensera för de områden som förstörs. I sin replik skrev hamnen att man satt av resurser och planerar för kompensationsåtgärder, som ålgräsrestaurering: ”Som alltid när hamnen växer kompenserar vi för intrång i naturen”, skriver Göteborgs Hamn.

Forskningsprogrammet ZORRO för restaurering av ålgräsängar

Under senare år har det funnits ett större fokus på ålgräsängar. 2011 startades det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet ZORRO (Zostera Restoration) med målet att utveckla metoder för restaurering av ålgräshabitat. Projektet drivs av Göteborgs universitet i samarbete med Länsstyrelsen i Västra Götalands län och Havs- och Vattenmyndigheten. Nu har har forskarna tagit fram en handbok för hur ålgräsängar restaureras. I nästa steg skall tester av ålgräsrestaurering genomföras i större skala. Målet är att få tillbaka ålgräsängarna i sin ursprungliga utbredning. Under perioden 1980-2000 minskade de med 60 procent längs Bohuskusten, enligt uppgifter från Länsstyrelsen och HaV. Jämförelser med historiska data visar att ålgräsängarna på 1880-talet var en vanlig art ner till 15-20 meters djup i stora delar av Kattegatt, vilket kan jämföras med dagens noteringar på ca 5-10 meters maxdjup.

Film om projektet på Lovéncentret Kristineberg

Västra Götalandsregionen har delfinansierat en kortfilm om ålgräsängar. Den ingår i en serie filmer om marin miljö – ”Hela Västra Götalands Västerhav” – som Lovéncentret vid Göteborgs Universitet tagit fram. Övriga filmer handlar om utbredningen av japanska ostron i Västerhavet samt försurningen i havet som orsakas av den de ökade CO2-halterna i atmosfären.

Filmerna från ”Hela Västra Götalands Västerhav” finns också samlade i en spellista på Youtube via denna länk.

Och även på denna länk: https://gubox.box.com/s/kzjs9a5hpa2ohhmrr96b
OBS. Filmen om ålgräs har rubriken ”Övergödning”.

Se också Zorro-projektets hemsida med mer information om hur restaurering av ålgräsängar faktiskt kan gå till: www.gu.se/zorro

Publicerad i Blå tillväxt, Havsförvaltning, Marin bioteknik, Uncategorized Taggar: , ,

Nätverka på Linkedin

Gå med i gruppen på Linkedin för Maritima klustret i Västsverige. Nätverka och diskutera med andra inom den maritima sektorn.

Prenumerera

Prenumerera på nyhetsbrev från maritima klustret.
Namn

E-post

Lämna följande fält tomt