Debatt i Almedalen om maritima strategin för Sverige

Maritima klustret i Almedalen – rapport om seminarier angående maritim strategi och samverkan kring maritim näringsutveckling.

1407maritma_flerJobb

I ett seminarium i Almedalen 2 juli anordnades en debatt med statssekreterare Ingela Bendroth, Näringsdepartementet, om den kommande maritima strategin för Sverige. Regeringen har lovat strategin innan årets slut och ännu har inte så mycket konkret kommit fram, förutom att den syftar till ”fler jobb och nya affärsmöjligheter”. Debatten anordnades av Västra Götalandsregionen.

Fokus i debatten låg på myndigheternas roll för att se till att strategin leder till konkreta åtgärder och utvecklingsprocesser inom maritima sektorn. Från Havs- och vattenmyndigheten deltog Björn Risinger och från Vinnova Maria Dahl Torgersson.

Diskussionen handlade bland annat om hur samordningen mellan myndigheterna skall gå till. Det finns väldigt många berörda myndigheter men flera av dem saknar näringslivspolitiskt fokus. Det fanns en oro för att dessa myndigheter inte skulle känna så stor delaktig i den maritima strategin som kan beskrivas som en strategi för maritimt entreprenörskap.

Underlätta tillväxt i små företag

Regeringens mål med den maritima strategin är att underlätta tillväxten i små företag i kustregionerna. ”Regelverket måste bli enklare för småföretagare”, ansåg statssekreteraren i debatten. Branscher som nämndes var vattenbruk, marin teknik och besöksnäringen. Bendroth värjde sig mot att sätta en siffra på hur många jobb strategin skall leda till. Hon beskrev istället den maritima satsningen som en del av regeringens generella jobbmål som är att det skall skapas 350 000 fler jobb under perioden 2014-2020.

En diskussion i panelen handlade om hållbarhet. Är det bara en klyscha som man använder utan att tänka igenom vad man egentligen menar, frågade WWFs representant Mattias Rust. Man måste ha med hållbarhetskravet från början, det är inte en utvärdering som man kan göra efter t ex satsningen på småföretagande inom kustnäringar: ”Hoppsan, det här var inte hållbart, då får jag rätta till den nu, i efterhand”. I en analogi med privatekonomins långsiktiga helhetssyn ansåg Mattias Rust att man inte kan spendera först och sedan konstatera att man satt sig i skuld.

Hållbarhetsindex önskvärt

Även Claes Berglund, ansvarig för miljö och samhällsfrågor på Stena AB, var öppen för att ett hållbarhetsindex borde vara med från början i den maritima strategin så att man vet att de satsningar man gör, den utveckling som kommer till stånd, är förenlig med hållbarhet. Han lyfte fram Stenas stöd till projektet Ocean Health Index (www.oceanhealthindex.org) som årligen mäter miljötillståndet för olika havsområden och länder.

Regeringen planerar att strategin skall vara färdig i november.

Läs mer

 

Text: Anders Carlberg, Foto: Camilla Lundén

Publicerad i Blå tillväxt, Havsförvaltning Taggar: ,

Nätverka på Linkedin

Gå med i gruppen på Linkedin för Maritima klustret i Västsverige. Nätverka och diskutera med andra inom den maritima sektorn.

Prenumerera

Prenumerera på nyhetsbrev från maritima klustret.
Namn

E-post

Lämna följande fält tomt